Pod Tatrami sa urodili aj zemiaky s hmotnosťou nad kilogram

20.09.2008 Kežmarok

Spišská Belá 20. septembra (TASR) - Zemiaky s hmotnosťou presahujúcou kilogram, sú raritou aj na poliach pod Tatrami, kde zemiakárstvo má dlhoročnú tradíciu.
Na dnešnom 6. ročníku Zemiakárskeho jarmoku v Spišskej Belej v okrese Kežmarok však pestovalia predstavili deväť maxizemiakov, medzi nimi aj obra s hmotnosťou 1,32 kg.
Predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Poprade Július Daniš pre TASR konštatoval, že v súčasnosti je zber zemiakov zhruba v polovici. Tohtoročné úrody označil za priemerné. \"Veľkopestovatelia by mohli dosiahnuť z hektára v priemere 23 ton zemiakov. Vrátane malopestovateľov to bude o niečo menej, približne 20 ton. Nepriaznivé počasie zabrzdilo zberové práce, takže predpokladám, že zber zemiakov ukončíme až v októbri. \"
Poľnohospodárske podniky pod Tatrami pestujú v tomto roku zemiaky na výmere 520 ha, malopestovatelia (do pol hektára) na ploche asi 600 ha. V porovnaní s vlaňajškom je výmera nižšia o 80 ha, pričom pokles sa dotkol predovšetkým sadbových zemiakov. Tradičnú plodinu v regióne \"držia\" predovšetkým Poľnohospodárske družstvo v Spišskej Belej, AT Tatry, ale aj pestovatelia z Mlynice či Spišského Bystrého. Zber zemiakov sa rozbehol pod Tatrami v závere augusta.
\"V slovenskom šľachtení máme niekoľko zaujímavých noviniek. Zo zemiakov s červenou šupkou spomeniem odrodu Spinela, z veľmi skorých zemiakov so žltou šupkou je to napríklad odroda Vivien. Ide o veľmi úrodnú odrodu s jemnou šupkou, má podlhovastý tvar a je určená na priamy konzum. Je to varný typ B, teda univerzálny, používaný predovšetkým ako príloha k jedlám, \" priblížil rozdiely medzi jednotlivými odrodami agronóm z Výskumného a šľachtiteľského ústavu zemiakárskeho vo Veľkej Lomnici Robert Špiner. Zdôraznil, že na zimné uskladnenie sú vhodné neskoré zemiaky.
 

Vyberte región